Nyårsafton = Smörgåstårta a'la Sofie

Här kommer receptet på favoriten hos alla, nämligen smörgåstårtan. Nu är det så, att jag (och fästmannen) hatar leverkorv. Vi kan bara int förstå att dom stackars själen ute i världen tycker det är gott, vare sig på knäckebröd eller som fyllning i smörgåstårta. Därför uppfann jag för snart 5 år sedan denna recept: (en vinnarkoncept!) (som dessutom inte är svindyr!)

1 paket vitt rostabröd (eller 16 skivor)
2 dl mjölk (att fukta brödlagren med)

fyllning 1:
ca 2 dl senapssmaksatt gurksallad
4 dl hackad isbergssallad

fyllning 2:
2 dl 18% arla creme fraiche
300 g rökt (pouttu) skinka
1 tsk aromsalt

Dekorering:
2 dl vispad grädde
1 tsk aromsalt (eller efter behag)
1 burk ananasbitar
8-10 skinkskivor (rullade till rosor)
1/2 gul paprika i bitar
1/2 röd paprika i bitar
ca 3 dl hackad isbergssallad
1/2 gurka (skivad med osthyvel!)

Jag brukar alltid laga botten med fyllning dagen före tårtan skall ätas, eftersom då har den hunnit bli fuktig och dra i sig skinksmaken. Här vid vårt så skär jag inte av kanterna, eftersom (1. slöseri med helt ätbart mat, 2. det ger en liten (inte stor!) tuggmotstånd) I hela kakan enligt mitt recept så finns det ca 280g kolhydrater. Tårtan är beräknad till 10-12 pers. Så här lär vi äta den både idag och imorgon (till alla mattider...)

Gör såhär:

Placera 4 skivor vitt "formbröd" på vald underlag (tager vad man haver, än en gång!) fukta varje skiva med ca 1 msk mjölk. På första lagret, lägger du gurksallad och isbergssallad. Lägg på ett lager till (man får pussla ihop det för att få den att gå ihop.) Fukta andra lagerns brödskivor, lägg på 1 msk/skiva av cremefraiche-skinkblandningen, gör ett nytt lager och fukta igen. På denna lager lägger du restrerande gurksallad+isbergssallad, plus skink-blandningen. Sista lagret med formbröd så fuktar du endast. Lägg tårtan i kylskåp över natten, (minst 8h) täckt i plast. (Går bra med plastpåsar som man klipper itu på ena sidan!)

Nästa dag vispar du grädden, smaksätter och börjar dekorera tårtan enligt behag. Dekorationerna går att byta ut, men jag valde ex. ananasen istället för vindruvor eftersom ananas har mindre kolhydrater i sig. Paprika är svindyrt nu i butikerna, så man kan lika gärna dra ett extra lager med gurka om man så tycker. :)

Hela smörgåstårtan blev ca 10 euro.

Detta är en smörgåstårta som jag gärna bjuder familj och vänner på, och som alltid går hem hos dem som ätit. Främst för att det är en fräsch smak (inte känns så fet (mycket tackvare isbergssalladen som fyllning)) och att leverkorven finns inte med ;)

Enjoy!




Kommentarer
Postat av: Sabina

Vilken fin! Måste göra smörgåstårta någon dag! Nom nom.

2011-01-04 @ 12:22:40
URL: http://sabinabakar.blogg.se/
Postat av: Sofie

Tack :) Jag älskar att fixa till maten, färggrannt å "snyggt", lite som inredning, eller matredning ;b

2011-01-08 @ 16:55:46
URL: http://smakupplevelsen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0