Citronkvarg

Jag älskar efterrätter, av alla de slag. Men ofta finner jag att ingen av dom passar mig egentligen. De flesta efterrätter är för söta och för feta.

Här kommer en "lättare" variant på en god fräsch kvarg, som är rätt-så  "diabetikervänlig".

recept:
2dl flora vispi 20%
2dl lättkvarg
8st aspartam (sötningsmedel)
0,5 citron + saft & riven skal

Vispa grädden till en fast skum, ner med kvargen och rör om till en jämn smet. Ta och riv skalet av en halv citron, pressa citronjuicen i en behållare. Blanda 8st aspartam med citronsaften. Rör om tills aspartamen löst sig i vätskan. Blanda den rivna citronskalen i kvarg-grädd blandningen och häll i sist citronjuiceblandningen. Låt stå kallt i kyl i minst 2h före servering.

1 dl av denna efterrätt innehåller ca 10g kolhydrater och 100 kcal.




Fyllda bullar

Tja, vissa nätter får jag bara inte tag i sömnen. Det är oftast då jag brukar trolla ihop recept i mitt huvud, saker som jag tycker skulle passa ihop, som skulle bli gott.

Inatt blev det, fyllda bullar.

Bulladeg:
1 ägg
3 msk smält margarin / flytande margarin
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
2,5 dl ljummen mjölk
25g jäst (halva biten)
5-7 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i den ljumma mjölken (inte över 37 graders temp.)
2. Blanda i ägg, socker, margarin, kardemumma, rör om.
3. Blanda sist i vetemjöl. Degen skall bli smidig, men inte lös.

Låt degen jäsa i 30 minuter under duk.

Fyllning:
1 dl socker
3 klementiner (går lika bra med mandarin, appelsin, = olika citrusfrukter (justera mängden appelsin till ca 1,5 st)
40g russin
1 dl kokosflingor
3 dl vatten
3 tsk malen kanel
0,5 tsk kardemumma

1. Lägg alla ingridienser i en kastrull, och koka upp. För mig tog det ca 15 minuter att få en härlig "sockerlag", som blev "tjock". Rör om hela tiden när fyllningen kokar. Låt svalna.

2.Kavla ut bulladegen till önskad storlek och bred sedan ut fyllningen ovanpå. Rulla ihop och dela på bulladegen till önskade storlekar.

3. Låt jäsa ca 20 min till förrän gräddningen.

obs! Du kan pensla bullorna förrän dom skall gräddas med en vispad ägg, och sedan strö på pärlsocker.

Grädda 15-20 minuter på 200 grader.

Enjoy!

fyllningen som kokat samman OBS! mandarinerna började smaka nästan exakt som inlagda aprikoser, nam!





RSS 2.0